Vi vet att vi globalt står inför gigantiska utmaningar när det gäller människans avtryck på jorden och dess resurser. Vi vet att klimatfrågan kräver stora åtaganden och vi vet att Sverige har förutsättningar att ligga i framkant när det gäller att ta vara på energi från vattenkraften, vinden och solen.

Trots detta så införde regeringen så sent som i somras en skatt på solel som man tillverkar själv. Från och med 1 juli måste den som har en större solcellsanläggning än 255 kw betala energiskatt för den el man inte längre köper för att man tillverkar egen solel. Har ägaren dessutom flera små anläggningar klumpas effekten ihop och skatten blir ett faktum.

Regeringen skyllde på att det var inget man egentligen ville göra men att EU kräver detta av Sverige. Nu visar det sig vara precis tvärt om när EU-kommissionens representation i Sverige undersökt turerna, att Sverige har all möjlighet att hantera detta själv och att skatten införts på eget initiativ. Representationens chef konstaterade:

“Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi.”

Hela frågan är inget annat än ren och skär idioti från S och Mp och man kan tydligt se hur dåligt utredd frågan var innan införandet. Frågan är dessutom hanterad utifrån helt fel utgångspunkt. Om vi konstaterar att skatten på bensin höjs för att minska människors vilja att tanka fossilt bränsle – vad är då tanken med skatt på solel ? Nej, Stefan Löfvén, här blev det lite mer fel än vanligt. Gör om och gör rätt.

Tappade uppkopplingen